na početak

english

standard border koli
[ sve pasmine ]
škotski ovčar staroengleski ovčar bradati koli border koli

Zemlja porijekla: Velika Britanija

Datum izdavanja važećeg standarda: 24.08.1988.

FCI klasifikacija:
grupa 1. Ovčarski i govedarski psi (osim Švicarskih govedarskih pasa)
Sekcija 1. Ovčarski psi
Bez radnog ispita

Opći izgled: Skladno građen, plemenitih obrisa, elegancija i savršen sklad kombinirani su s dovoljno mase da pas daje dojam velike izdržljivosti. Svako naginjanje ka gruboj ili nježnoj konstituciji je nepoželjno.

Karakteristike: Vjeran, marljiv ovčarski pas, velike prilagodljivosti.

Temperament: Žustar, pažljiv, vodljiv i inteligentan. Niti plašljiv ni agresivan.

Glava i lubanja Lubanja umjereno široka, zatiljak nije izražen. Obrazi nisu puni ili zaobljeni. Gubica se sužava klinasto prema nosu, umjereno je kratka i jaka. Lubanja i gubica su priblizno jednake dužine. Stop dobro izražen. Nos crn, osim u pasa smeđe ili čokoladne boje, kod kojih može biti smeđ. U plavih pasa nos bi morao biti boje škriljavca. Nosnice dobro razvijene.

Oči: Dobro razmaknute, ovalna oblika, srednje veličine, smeđe boje, osim u pasa merle boje, gdje jedno ili oba oka mogu biti plava, djelomično ili potpuno. Izraz umiljat, živahan, pažljiv i inteligentan.

Uške: Srednje veličine i debljine, dobro razmaknute. Nošene uspravno ili poluuspravno, vrlo pokretljive.

Zubalo: Zubi i čeljusti jaki sa savršenim, pravilnim i potpunim škarastim zagrizom, tj. gornji sjekutići tijesno preklapaju donje i usađeni su okomito u čeljust.

Vrat: Dobre duljine, jak i mišićav, blago zasvođen i postupno se širi prema ramenima.

Prednji dio: Gledano sprijeda, prednje noge su paralelne, došaplja blago nakošena kad se gleda sa strane. Kosti jake, ali ne teške. Lopatice dobro položene unatrag, laktovi uz tijelo.

Tijelo: Atletskog izgleda, rebra dobro zaobljena, prsa duboka i dovoljno široka, slabine duboke i mišićave, nisu usukane. Tijelo neznatno duže od visine u grebenu.

Zadnji dio: Širok, mišićav, u profilu se elegantno nastavlja prema korijenu repa. Bedra duga, široka i mišićava s dobro zaobljenim koljenom i jakim, niže postavljenim skočnim zglobom. Od skočnog zgloba do poda zadnje noge su suhe i gledano odostraga, paralelne.

Šape Ovalna oblika, jastučići su debeli, jaki i tvrdi, prsti obli i skupljeni. Nokti kratki i jaki.

Rep: Umjereno dug, zadnji kralježak doseže najmanje do skočnog zgloba, nisko nasađen, dobro odlakan, završava vrhom zavinutim prema gore, upotpunjujući gracioznost obrisa i skladnost psa. Rep moze biti uzdignut kada je pas uzbuđen, ali nikada nošen iznad leđa.

Hod/kretanje: Slobodno, elegantno, pravilno i živahno s minimalnim podizanjem nogu, što ostavlja dojam da je pas sposoban kretati se velikom pritajenošću i brzinom.

Dlaka: Dvije su varijante:
1) umjereno duga
2) kratka dlaka.
U obje varijante pokrovna je dlaka umjereno čvrsta i gusta, a poddlaka mekana i gusta, tvoreći dobru zaštitu od svih vremenskih utjecaja. Kod varijante s umjereno dugom dlakom, obilna dlaka tvori grivu, gaće na zadnjim nogama i rep kao u lisice. Na licu, ušima, prednjim nogama (osim zastavica), zadnjim nogama od skočnog zgloba do poda dlaka mora biti kratka i glatka.

Boja: Niz boja je dozvoljeno. Bijela ne smije nikad prevladavati.

Veličina: Idealna visina: mužjaci 53 cm, ženke nešto manje.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenog treba smatrati greškom, a ozbiljnost kojom ce se prema toj grešci odnositi, mora biti u skladu s njenom težinom.

Napomena: Mužjaci moraju imati dva naizgled normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.© 2002-2006 na vrh vrh     povratak natrag