na početak

english

standard bradati koli
[ sve pasmine ]
škotski ovčar staroengleski ovčar bradati koli border koli

Zemlja porijekla: Velika Britanija

Opći izgled: aktivan pas, ne pretjerano težak, više dug nego visok u približnom omjeru 5 naprama 4, duljina mjerena od vrha prsne kosti do vrha sjednih kostiju. Ženke mogu biti malo dulje. Bradati koli, iako čvrste konstrukcije, mora imati mnogo prostora ispod sebe i ne smije izgledati preteškim. Oprezan izraz, koji izražava radoznalost, razlikovno je obilježje pasmine.

Osnovna obilježja: oprezan, živahan, samouvjeren i aktivan.

Narav: inteligentan radni pas, stabilan, nikako bojažljiv ili agresivan.

Glava i lubanja: glava je usklađena s veličinom tijela. Lubanja je široka, plosnata i četvrtasta. Udaljenost od stopa do zatiljka jednaka je širini mjerenoj između ušnih otvora. Gubica je snažna i njena duljina jednaka je duljini lubanje, od stopa do zatiljka, ostavlja opći utisak psa snažne gubice i dovoljno široke lubanje. Stop je umjeren. Njuška je velika i četvrtasta, obično crna ali redovno u skladu s bojom dlake kod plavih i kestenjastih. Njuška i usne su jednobojni, bez mrlja, velikih ili malih, pigmentacija usana i ruba očnih kapaka odgovara boji njuške.

Oči: boje koja je usklađena s bojom dlake; one su velike i dobro razmaknute, blage i prijazne; nisu isturene. Obrve tvore luk prema gore i prema naprijed ali nisu duge do te mjere da bi prikrivale oči.

Uši: srednje veličine, obješene. Kada je pas na oprezu, uši se podižu u svom korijenu do vrha lubanje, ali ne iznad, što povećava prividnu širinu lubanje.

Vilice: zubi su veliki i bijeli. Vilice su snažne i predstavljaju savršeno, pravilno i potpuno škarasto zubalo, to jest gornji sjekutići sjedaju na donje bez međuprostora i usađeni su okomito u odnosu na vilice. Kliještasto zubalo tolerira se ali nije poželjno.

Vrat: umjerene duljine, mišićav i blago svinut.

Prednji udovi: pleća su prilično nagnuta prema natrag. Prednji udovi su ravni i uspravni. Posjeduju dobru osaturu i pokriveni su posvuda čupavom dlakom. Donožja su gipka ali ne slaba.

Tijelo: duljina tijela treba proizlaziti iz duljine prsnog koša a ne duljine slabina. Leđa su ravna i rebra su zaobljena ali ne bačvasta. Slabine su snažne, a prsa su dobro spuštena, široka i prostrana u predjelu srca.

Stražnji udovi: dobra muskulatura s dobrim potkoljenicama, dobrim kutovima koljena, i dobro spuštenim skočnim zglobovima. Donožje treba biti uspravno, i u normalnom stavu treba se nalaziti odmah iza vertikale spuštene od vrha sjednih kostiju.

Šape: ovalnog oblika, dobrih jastučića. Prsti su zaobljeni i stisnuti, dobro odlakani uključujući prostore između jastučića.

Rep: usađen nisko, ni kvrgav, ni iskrivljen i dovoljno dug da posljednji repni kralježak dopre barem do vrha skočnog zgloba. Nošen nisko i svinut prema gore na kraju kada pas stoji ili korača. Rep se može ispružiti pri brzom kretanju. Nikad nije nošen iznad leda. Pokriven je obilnom dlakom.

Kretanje: gipko, povezano i velikog iskoraka, pas prevaljuje teren uz minimalan napor.

Dlaka: dlaka je dvostruka; poddlaka je meka i stisnuta, nalik na krzno. Pokrovna dlaka je ravna, hrapava, snažna i čupava; nije vunaste teksture, ni kovrčava iako je blaga valovitost dozvoljena. Dlaka posjeduje dovoljnu duljinu i gustoću kako bi omogućila dobru zaštitu i istaknula oblik psa ali ne u tolikoj mjeri da našteti prirodnim konturama tijela. Dlaka ne treba biti podvrgnuta nikakvom šišanju. Nosni hrbat je pokriven rijetkom dlakom koja je malo dulja sa strane na način da točno pokriva usne. Počevši od obraza, donjih usana i predjela ispod podbratka duljina dlake se povećava i ide prema prednjem dijelu prsa tvoreći tipičnu bradu.

Boja: siva boja škriljevca, riđa koja vuče na crvenu, crnu, plavu, sve tonove sive, kestenjastu, i pješčanu, sa ili bez bijelih oznaka. U slučaju bijelih oznaka, one se pojavljuju na nosnom hrptu, na glavi, na kraju repa, na prednjem dijelu prsa, na udovima i na šapama; u slučaju bijelog ovratnika, korijeni bijele dlake ne smiju se protezati iza pleća. Bijelo se ne smije pojavljivati iznad skočnih zglobova, na vanjskoj strani stražnjih udova. Blage mrlje boje paleža dozvoljene su na obrvama, na unutrašnjoj strani ušiju, na obrazima, ispod repa kod njegovog korijena i na udovima, na mjestu spoja bijele i osnovne boje krzna.

Veličina: Idealna visina grebena:
Mužjaci: 53 do 56 cm
Ženke: 51 do 53 cm
Proporcije i kvaliteta konstrukcije trebaju imati prednost pred veličinom ali treba isbjegavati preveliko udaljavanje od idealne visine grebena.

Greške: Svako odstupanje od onoga što je prethodno navedeno treba smatrati greškom koja će biti kažnjena shodno njenoj težini.

Primjedba: mužjaci moraju imati dva testisa normalnog izgleda potpuno spuštena u skrotum.© 2002-2006 na vrh vrh     povratak natrag